iQ Makelaars Feedbackcompany
9.5 10
251 reviews
9,2 10
101 beoordelingen

Slimme zoektocht naar hypotheek

4 minuten lezen

Terug

Zoeken naar een geschikte hypotheek is tijdrovend en ingewikkeld voor de meeste huizenkopers. Uit het onderzoek van SNS dat in september werd uitgevoerd door PanelWizard, blijkt dat huizenkopers hier zelfs ongeveer even vaak stress van ervaren als van het verhuizen of verbouwen. De tijdsdruk bij de zoektocht lijkt de voornaamste stressverhogende factor.

Vanwege de overspannen woningmarkt hebben Nederlanders die op jacht zijn  naar een nieuw huis vaak te maken met veel concurrerende kopers. Wie niet snel de knoop doorhakt  of bereid is om de hoofdprijs te betalen, lijkt in de huidige situatie dan ook achter het net te vissen.

Slim stappenplan
Als je onder tijdsdruk een van de belangrijkste financiële beslissingen in je leven moet nemen, is een flinke dosis stress uiteraard moeilijk te vermijden. Het is dan ook raadzaam om bij het begin van je huizenjacht ook vast te kijken naar jouw ideale hypotheek. Hoe kun je dit nú slim regelen, zodat je straks met een gerust hart je handtekening onder het koopcontract kunt zetten?

Gelukkig is er een gedegen stappenplan waarmee je de kans dat je ondanks alle stress toch jouw ideale hypotheek kunt afsluiten een stuk groter maakt.  Hierin zie je welke stappen jij in ieder geval moet nemen, en wat jij van je bank en/of je adviseur mag verwachten.

1. Nadenken en rondkijken
Maak voor je gaat zoeken een overzicht van de must-haves van jouw ideale huis. Hoeveel kamers moeten er in ieder geval in zitten? Wil je een bad of een parkeerplaats? En hoe zit het met erfpacht of eigen grond? Ga daarna op zoek naar informatie over mogelijke hypotheken en berekenen wat je ongeveer kunt lenen.

2. Oriëntatiegesprek hypotheek
Als je weet wat je zoekt en op internet al een beetje hebt rondgekeken, plan je een oriëntatiegesprek met een hypotheekadviseur in bij wie je eventueel je hypotheek wilt afsluiten.

3. Huizenjacht
Nu je weet hoeveel je ongeveer kunt lenen, kan de huizenjacht echt beginnen. Tip: hou bij het zoeken wel rekening met verbouwingskosten die misschien nog boven op de koopprijs komen. Vind je een huis interessant? Contacteer dan verkoper of makelaar om een bezichtiging in te plannen.

4. Een hypotheekadviseur kiezen
Heb je het huis van je dromen gevonden? Vraag dan eerst een hypotheekadvies voor je een bod doet. Nederlandse huizenkopers vergelijken hiervoor gemiddeld 3,5 hypotheekverstrekkers, blijkt uit het reeds genoemde SNS-onderzoek. En ze zien een partij die meerdere verstrekkers adviseert als het meest betrouwbaar.

De grootste groep (51%) overweegt desalniettemin zijn of haar huidige bank als hypotheekadviseur. Op de tweede plek staat de onafhankelijk financieel adviseur (39%), gevolgd door de hypotheekketen (32%). Handig om te weten: de SNS Hypotheekadviseur kan je niet alleen adviseren over de eigen hypotheken, maar ook die van andere aanbieders.

5. Adviesgesprek hypotheek
Nu kun je een afspraak gaan maken voor een adviesgesprek. Het is goed om dat te doen voordat je begint met bieden, en zeker voordat je een koopcontract tekent. Ook al staat er in dat koopcontract een ontbindende voorwaarde voor financiering.

6. Adviesrapport en offerte
Na het adviesgesprek maakt de adviseur een adviesrapport voor je hypotheek. Daar staat in wat je tijdens het gesprek met je adviseur besproken hebt. Met dit rapport vraagt je adviseur de Hypotheek Uitgangspunten (HUP) voor je aan. In dat document staan onder meer een voorbeeldofferte en een lijst van documenten die de verstrekker nodig heeft om de aanvraag te beoordelen. Ook staat hier vast de rente in die jij straks mogelijk moet betalen. Dit renteaanbod is 9 maanden geldig.

Als in je koopovereenkomst een waarborgsom staat, moet je die storten op de derdenrekening van de notaris. Kun je dat niet, dan heb je een bankgarantie nodig. Daarin staat dat de bank de waarborgsom voorschiet. In een 'contragarantie' beloof jij dat je dit bedrag gaat terugbetalen.

7. Goedkeuring hypotheek
Als het advies klaar is, en je de HUP hebt ondertekend,  controleert de bank al je papieren en gegevens. Voldoet alles aan de voorwaarden, dan brengt de bank een hypotheekofferte uit. Deze offerte is definitief. Als er bij deze stap nog vragen zijn, bijvoorbeeld over een onvolledige werkgeversverklaring, neemt de bank eerst nog contact met je op.

8. Naar de notaris
In overleg met de verkoper maak je hierna een afspraak bij de notaris. Daarna maak je het eigen geld dat je inbrengt over naar de notaris. Je ondertekent daar ook verschillende documenten. De transportakte en de hypotheekakte zijn het belangrijkst. Maar daarnaast zet je je handtekening ook onder de overeenkomst van geldlening en eventuele andere documenten, zoals een bouwdepotakte.

Nog vragen?
Heb je nog vragen over de beste manier om jouw ideale hypotheek te regelen? Kijk dan nog even op onze website wat jij precies voor elke stap moet doen, en wat je adviseur doet. Of download nu het stappenplan.

Over SNS
SNS zet zich ervoor in om Nederland financieel gerust te maken. Bijna iedereen maakt zich namelijk wel eens zorgen over geldzaken. Wij snappen dit en helpen je graag. Daarom vind je hier nu ook dit dossier Gerust over geld.

Verandert er iets in je persoonlijke situatie? Kijk dan op snsbank.nl voor tips om je financiën slim te regelen. Of vraag advies in je lokale SNS winkel.

Dit artikel valt onder verantwoordelijkheid van de commerciële redactie van NDC mediagroep

Datum: 12 november 2018
Bron: Dagblad van het Noorden

Publicatiedatum 16/11/2018

Wat is jouw huis waard?

Gratis rapport iQ Makelaars Leadtool

Contact

iQ Makelaars Groningen
Kraneweg 23
9718 JD Groningen

Makelaar Groningen  groningen@iqmakelaars.nl
Makelaar Groningen  050 - 760 17 77

050 - 7601 777

Openingstijden

Maandag t/m vrijdag 9.00 - ca. 17.30 u Zaterdag: 10.00 - ca. 16.00 u.

Volg ons

 

Onze beoordelingen

Onze klanten beoordelen ons met een 9,4 / 10. Elke klant met een unieke ervaring. Benieuwd naar de verhalen?

Bekijk alle beoordelingen